sommarsolstånd

Sommarsolståndet på norra halvklotet är den tidpunkt då jordaxelns lutning är som fördelaktigast för oss. Då står solen som högst på himlen och är därmed uppe längst.

Det inte riktigt beckmörkt någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten i nordlig riktning. Under natten råder skymning, som övergår direkt i gryning. Från polcirkeln och norrut går solen inte alls ner, t ex i Kiruna. På kartan visas dagens längd vid sommarsolståndet. Siffrorna skall inte ses som exakta eftersom man kan definiera solens upp- och nedgång på olika sätt.

Tidpunkten för sommarsolståndet varierar något mellan olika år. Natten före eller natten efter sommarsolståndet är årets kortaste söder om polcirkeln. I praktiken förändras nattens liksom dagens längd ytterst lite under några veckor kring sommarsolståndet.

Det finns en årlig gång i dagens längd. På sommarhalvåret ökar daglängden med latituden. På vintern minskar den med latituden och vid dagjämningarna är dagarna ungefär lika långa över hela landet.

Vid sommarsolståndet inträffar årets längsta dag och kortaste natt...


Kommentarer
Postat av: Elena

Hej! Hur länge hann du plugga innan du fick hoppa av? Hur gamla är dina barn? Hoppas ni haft en bra midsommar ni med...

2009-06-21 @ 10:08:32
URL: http://metrobloggen.se/Elena

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0