sommarlov
Från Wikipedia

Sommarlov är ett skollov som infaller då det land de berörda skolorna ligger i har sommar.Beroende på var i världen man bor infaller sommaren, och därmed det skollov som kallas sommarlovet, på olika tider på året, och är olika långt.


Australien

I Australien bestämmer delstaterna över skolloven, och det kombinerade jullovet/sommarlovet brukar börja kring 20 december och pågå till de sista dagarna i januari. Årskurs 10-12 brukar börja sitt sommarlov tidigare än så, så att studierna kan förbättras för de som inte lyckats så bra. Årskurs 10 brukar påbörja sitt sommarlov i slutet av november, årskurs 11 och årskurs 12 i slutet av oktober.

Flandern

Sommarlovet i Flandern i Belgien varar 1 juli till 31 augusti .


Republiken Irland

I Republiken Irland har primärskolorna sommarlov från slutet av juni till första eller andra veckan i september. Sekundärskolorna, som har lite andra lovdagssystem, påbörjar sitt sommarlov sista veckan i maj eller första veckan i juni, men avslutar det samtidigt som primärskolorna.


Israel

Sommarlovet i Israel varar ungefär från 27 juni till 4 september eller omring 9 veckor, beroende på ort.


Nederländerna

Sommarlovet i Nederländerna varar i omkring 6 veckor.


Sverige

Sommarlovet i Sverige pågår mellan läsåren, från början av juni till mitten av augusti. För de skoleleverna i Sverige innebär det ledighet mellan två olika skolår. Lärarna har också mycket ledigt då, men de arbetar i början och slutet av sommarlovet. I Sverige inleds sommarlovet med skolavslutning i skolan eller i kyrkan, och man sjunger sånger som Den blomstertid nu kommer, Idas sommarvisa och I denna ljuva sommartid.


Sommarlov i Sverige förr

När den obligatoriska folkskolan infördes i Sverige 1842 fick läsåret anpassas efter det gamla svenska bondesamhället. Barnen behövdes hemma på sommaren, för att hjälpa till i jordbruket så gott de kunde.


Sommarlov i Sverige i dag

Sedan 1970-talet har sommarlovet förknippats med fritid för skoleleverna, även om vissa väljer att ha ett sommarjobb.

Sverige är inte längre ett bondesamhälle, och många mindre barn får tillbringa stora delar av sommarloven på fritidshem eftersom båda föräldrarna arbetar. Detta har varit mindre populärt och många anser att det treterminssystem som finns i en del länder borde införas i Sverige.

Vissa skolor i Sverige har på senare år skjutit fram sommarlovet någon vecka, eftersom det ofta varit regnväder i början av juni och solsken långt in i augusti. För studenter på universitet och högskolor är sommarlovet längre och börjar vanligtvis i månadsskiftet maj-juni och slutar tre månader senare i månadsskiftet augusti-september. Många studenter har dock sommarjobb och/eller omtentor under sommarlovet.


Tyskland

I det dåvarande Västtyskland beslöts det den 28 oktober 1964 att sommarferierna skall vara 6 veckor långt. Sommarferierna i Tyskland infaller olika i olika förbundsländer.


USA

I USA varar sommarlovet i 9-11 veckor. Exakt vilka veckor varierar mellan de olika staterna. En del börjar sitt sommarlov redan i maj och en del lov startar i mitten av juni. Lovet håller på till slutet av augusti eller början av september.
Kommentarer
Postat av: Dennis - 17 år och pappa

Äntligen säger jag bara! :D

2009-06-13 @ 16:40:14
URL: http://kalsongmannen.blogg.se/
Postat av: Förvirrade Morsan

rätt intressant, man tänker inte på att det kan vara så olika i olika länder ;)

2009-06-13 @ 17:51:18
URL: http://forvirrademorsan.blogg.se/
Postat av: Johanna, gravid i vecka 40+4

Sommarlov var det ja. För min del skulle jag mer kalla det för mammaledighet :) Fast jag vet ju inte när barnet kommer ännu. Du vet ju själv hur det är kanske?Ha det bra så hörs vi!Kram Johanna

2009-06-13 @ 18:11:13
URL: http://hojtan.blogg.se/
Postat av: TheDarkCrystal

ja, skrev ju ett inlägg om dagen nångång i mars... Och det är ännu sorgligare faktiskt... :(

Men jag lever, och jag klarar mej igenom det! ;)

Hur hemskt det än är!

Fina bilder!!!!

Kramar

2009-06-13 @ 19:25:07
URL: http://thedarkcrystal.blogg.se/
Postat av: frida

Såååå härligt med sommarlov, nu hoppas vi bara att sommaren fattar att det är LOV & kommer med finfint väder snart.

Ha en mysig kväll nu Tess...

Puss<3

2009-06-13 @ 20:00:28
URL: http://fantastiskamamman.blogg.se/
Postat av: mammagladh

Kul att läsa om sommarlov i andra länder!Ni verkar ha haft en fin avslutning i alla fall, trots regn och läkarbesök.http://mammagladh.blogg.se

2009-06-13 @ 20:22:22
URL: http://www.babymind.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0