fakta om hennes anfall "den bleka typen"

Affektanfall

Affektanfall är ett vanligt problem i tidig barnaålder. Det finns två typer av anfall, dels den med blåaktig missfärgning av framför allt ansikte, händer och fötter, dels den bleka typen.

Affektanfall förekommer hos ca fyra procent av alla barn före fem års ålder. De är vanligast mellan sex och arton månaders ålder.

Den blåaktiga typen

Den blåaktiga typen framkallas av rädsla, smärta, vrede och frustration. Barnet skriker kraftigt under ett eller några andetag och håller sedan andan i utandningsmomentet. Detta ger en blåaktig missfärgning av först läpparna och sedan hela ansiktet och eventuellt andra kroppsdelar. Efter det blir barnet slappt och förlorar medvetandet. Slappheten kan ibland följas av stelhet i hela kroppen men mer sällan av krampryckningar. Sedan börjar barnet andas igen och vaknar till medvetande. I stället för skrik kan tillståndet börja med snyftningar.

Den bleka typen

Den bleka typen är mindre vanlig och framkallas av skador som till exempel fall eller ett slag mot huvudet. Barnet förlorar medvetandet snabbt, och skrik eller snyftningar är ovanliga. Barnet blir så gott som alltid stelt i hela kroppen. Barnet kan vrida kroppen åt sidan, ögonen slår nedåt, och barnet får krampryckningar i armar och ben. Barnet kan också kissa på sig.

Orsaken till den bleka typen av affektanfall kan vara att hjärtat inte slår under en mycket kort stund. I familjer till dessa barn förekommer det svimningsbenägenhet. På grund av de beskrivna symtomen kan denna typ av affektanfall feldiagnostiseras som epilepsi.

Ibland kan de båda typerna av affektanfall förekomma omväxlande hos samma barn.

havannah lider då av den bleka typen fast kommer inte igång att andas själv verkar det som, eftersom alla gånger har ja behövt "återuppliva" henne.

ja fy va hemskt!!!


Kommentarer
Postat av: Linda

Våra barn har båda...sist svimmade sonen. Men vi har inte svimningsbenägenhet i släkten. Dock hade jag samma när jag var liten, samt min pappa och farbror (för att nämna några).På vår dotter gjorde de sömn-EEG efter första anfallet, för att utesluta epilepsi. Hon hade dock först sitt allra första anfall redan på BB, när de skulle ta PKU. Hua...undrar om den sköterskan hämtat sig än?! Hon var totalt förstörd efter det.

2008-10-12 @ 21:14:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0